Choucroute de la mer

Délicieuse variante du plat traditionnel, la choucroute de la mer est un vrai régal.

Ingrédients pour 4 personnes :

  • 2 filets de haddock (de 200 g chacun)
  • 1 l de lait
  • 8 pommes de terre (Charlotte)
  • 300 g de moules de Bouchot
  • 1 oignon
  • 1 pomme (Reinette ou Belle de Boskoop)
  • 20 g de beurre
  • 1 kg de chou à choucroute cuit
  • 7 à 8 baies de genièvre
  • 8 à 10 grains de poivre
  • 1 pincée de carvi (ou de cumin)
  • 10 cl de crème liquide (30% de matière grasse)
  • 300 g de filets de saumon frais
  • 4 langoustines
  • 100 g de crevettes roses cuites
  • Sel, poivre

Beurre blanc :

  • 100 g de beurre doux
  • 2 échalotes
  • 5 cl de vin blanc
  • 2,5 cl de vinaigre blanc
  • Sel, poivre

Préparation

Préparation : 1h

Cuisson : 2h

Dans une mousseline mettre le laurier, le cumin, le genièvre et le thym.Rincer la choucroute 3 à 4 fois à l'eau claire en l'essorant bien à chaque fois.

Dans un grande cocotte, faire fondre la graisse d'oie puis ajouter les oignons et l'ail coupés finement, les faire suer.

Ajouter la choucroute, la poitrine de porc, la mousseline, 2 verres de vin blanc, 1 verre d'eau, 2 à 3 pincées de gros sel et 5 à 6 tours de poivre. Faire cuire à couvert pendant 1H 30 (au moins).

Mettre les filets de haddock dans du lait froid (on peut couper le lait par moitié avec de l'eau), faire frémir pendant 10 minutes.

Dans un lèche frite, étaler du beurre, 1 échalote coupée finement, 1 verre de vin blanc et 1 verre d'eau, disposer les filets de poissons (turbot et lotte), saler et poivrer, recouvrir de papier d'aluminium, mettre au four (150°) pendant 10 minutes, vérifier la cuisson, et réserver au chaud.

Pour le beurre blanc, dans une casserole, mettre les échalotes coupées finement, le vinaigre ou citron, le vin blanc, faite réduire à sec, ajouter la crème fraîche et faites bouillir pendant 2 minutes.
Ajouter le beurre coupé en morceau tout en mélangeant bien au fouet, saler et poivrer, passer au chinois.

Dresser la choucroute, les poissons, les crevettes décortiquées et les moules que vous aurez fait ouvrir préalablement.

The Benefits of Fermented Sauerkraut

Sauerkraut, a fermented cabbage dish, boasts numerous health benefits that make it an excellent addition to your diet. First and foremost, it’s a probiotic powerhouse. The fermentation process encourages the growth of beneficial bacteria, known as probiotics, which are essential for gut health. These probiotics can aid digestion, boost immunity, and even improve mental health.

Sauerkraut is also rich in dietary fiber, making it great for weight management. The high fiber content can help keep you feeling full, reducing the likelihood of overeating. Moreover, it’s low in calories and fat, yet high in essential nutrients, making it a healthy choice for those watching their weight.

The nutritional profile of sauerkraut is impressive indeed. It’s packed with Vitamin C, a powerful antioxidant that aids in tissue repair and immune function. It also contains Vitamin K, which is essential for bone health and proper blood clotting.

Furthermore, sauerkraut is a good source of iron, which is vital for creating red blood cells and transporting oxygen throughout the body. This makes it beneficial for preventing anemia and promoting overall energy levels.

Lastly, due to its fermentation, sauerkraut has a unique ability to enhance the bioavailability of nutrients in your food. This means it can help your body absorb more nutrients from the foods you eat, amplifying their health benefits.

In conclusion, incorporating sauerkraut into your diet can offer a number of health benefits. From promoting gut health to aiding weight management and boosting nutrient absorption, this humble fermented food is a nutritional superstar.

Storage Instructions

Leftovers can be stored in an airtight container in the fridge for up to 2 days. Reheat gently to avoid overcooking the seafood.

Our Seafood Sauerkraut recipe is not just an easy way to cook with sauerkraut but also a unique culinary adventure. It’s a delightful combination of tangy sauerkraut, succulent seafood, and vibrant shallot sauce. Try it today and discover a new favorite! And you won’t even have to face the rough seas!